The introductory essay justifies the choice of a topic that cuts across German-language literature of the Late Enlightenment and early 19th century, aesthetics and modern history. The linchpin of the examination is the role that Goethe and Herder played in conveying different knowledge and the reconstruction of the cultural climate in Weimar in the late 18th and early 19th century. The essays presented in this volume do not limit themselves to a debate within the aesthetic-literary sphere in the German cultural basin, but cross-cut the idea of ‘taste’ in eighteenth-century Europe. What emerges from these pages is the relationship between intellect and imagination, between sensibility and faculty of judgement, between art and science, between education and knowledge and, always, between cultural models of the past and projects aimed at developing a new ‘science of man’.
Il saggio introduttivo giustifica la scelta di un argomento che interessa trasversalmente la letteratura di lingua tedesca del Tardo Illuminismo e del primo Ottocento, l'estetica e la storia moderna. Il cardine della disamina è rappresentato dal ruolo che Goethe e Herder hanno avuto nella veicolazione dei diversi saperi e dalla ricostruzione del clima culturale di Weimar tra la fine del XVIII secolo e gli inizi del XIX. Gli scritti presentati in questo volume non si limitano a un dibattito all’interno della sfera estetico-letteraria nel bacino culturale tedesco, ma incrociano trasversalmente l’idea di “gusto” nel Settecento europeo. Emerge da queste pagine il rapporto tra intelletto e fantasia, tra sensibilità e facoltà di giudizio, tra arte e scienza, tra formazione e conoscenza e, sempre, tra modelli culturali del passato e progetti volti a sviluppare una nuova “scienza dell’uomo”.
(2025). Il tardo Illuminismo e la critica dei saperi. Introduzione . Retrieved from https://hdl.handle.net/10446/295765
Il tardo Illuminismo e la critica dei saperi. Introduzione
Agazzi, Elena
2025-01-01
Abstract
The introductory essay justifies the choice of a topic that cuts across German-language literature of the Late Enlightenment and early 19th century, aesthetics and modern history. The linchpin of the examination is the role that Goethe and Herder played in conveying different knowledge and the reconstruction of the cultural climate in Weimar in the late 18th and early 19th century. The essays presented in this volume do not limit themselves to a debate within the aesthetic-literary sphere in the German cultural basin, but cross-cut the idea of ‘taste’ in eighteenth-century Europe. What emerges from these pages is the relationship between intellect and imagination, between sensibility and faculty of judgement, between art and science, between education and knowledge and, always, between cultural models of the past and projects aimed at developing a new ‘science of man’.File | Dimensione del file | Formato | |
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