The town of Enna, located in a naturally fortified site in the centre ofSicily, has always been strategically linked to the politica/ and militaryaffairs of the island. An imposing medieval fortress, .known as 'cast/e of lombardy; occupies the highest part of the rocky ridge on which it climbs. Although once its first nucleus,. the site is today detached [rom the urban environment The restoration works carried out in the past have made diflìcult the understanding of the historical evolution ofthe monument; which appears characterized bya great stratigraphic complexity: Starting [rom an in-deep archival analysis and [rom an accurate geometrie survey (never realized before) and diagnostics, this study intends to lay the foundations for its conservation and sustainable reconnection with the city. Founded on the criter'ia of accessibility's improvement and adaptive reuse, the new proposed functions integrate the architectural features and the fondscape perspectives that characterize this piace to establish a pervasive theatre, which will help the citadel to regain its centrai' role.

(2016). Accessibilità e riuso di un'architettura fortificata: il Castello di Lombardia a Enna tra conoscenza e conservazione [book chapter - capitolo di libro]. Retrieved from http://hdl.handle.net/10446/74868

Accessibilità e riuso di un'architettura fortificata: il Castello di Lombardia a Enna tra conoscenza e conservazione

VERSACI, Antonella;CARDACI, Alessio;FAUZIA, LUCA RENATO
2016

Abstract

The town of Enna, located in a naturally fortified site in the centre ofSicily, has always been strategically linked to the politica/ and militaryaffairs of the island. An imposing medieval fortress, .known as 'cast/e of lombardy; occupies the highest part of the rocky ridge on which it climbs. Although once its first nucleus,. the site is today detached [rom the urban environment The restoration works carried out in the past have made diflìcult the understanding of the historical evolution ofthe monument; which appears characterized bya great stratigraphic complexity: Starting [rom an in-deep archival analysis and [rom an accurate geometrie survey (never realized before) and diagnostics, this study intends to lay the foundations for its conservation and sustainable reconnection with the city. Founded on the criter'ia of accessibility's improvement and adaptive reuse, the new proposed functions integrate the architectural features and the fondscape perspectives that characterize this piace to establish a pervasive theatre, which will help the citadel to regain its centrai' role.
Versaci, Antonella; Cardaci, Alessio; Fauzia, LUCA RENATO
File allegato/i alla scheda:
File Dimensione del file Formato  
2016 - ReUso Pavia.pdf

Solo gestori di archivio

Versione: publisher's version - versione editoriale
Licenza: Licenza default Aisberg
Dimensione del file 4.26 MB
Formato Adobe PDF
4.26 MB Adobe PDF   Visualizza/Apri
Pubblicazioni consigliate

Caricamento pubblicazioni consigliate

Aisberg ©2008 Servizi bibliotecari, Università degli studi di Bergamo | Terms of use/Condizioni di utilizzo

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10446/74868
Citazioni
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact